A világhírű természetfotós Máté Bence a háborítatlan természetben, a kárpáti medvék otthonában, Tusnádfürdőn tervezett egy fotósok és természetbarát turisták számára kialakított medvelest. Máté Bence lesei közül ez az első, amely nemcsak a természetfotósok számára, hanem a nagyközönség azaz a turisták számára is nyitott. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes kérésére választotta lesének helyszínéül Tusnádfürdőt, ami 3 km-re található a várostól.


A világ számos pontján épített már több mint 100 fotós leset az elmúlt évek folyamán, amik azóta is nagy sikerrel működnek. (Magyarországon, Brazíliában, Costa Ricában, Dél-Afrikában) . Máté Bence komoly szakmai múlttal rendelkezik, neve mára fogalommá vált, a legrangosabb szakmai versenyeken nyert díjai az egyik legismertebb magyarrá tették a világon.
Ő használt először detektív üveget a lesből történő fotózáshoz. A tusnádfürdői les ablakán is detektív üveg van – az állatok kintről saját magukat illetve a környező természetet látják, a turisták és fotósok pedig zavartalanul élvezhetik az eléjük táruló látványt, anélkül, hogy a vad észrevenné őket.

A lesben a turisták 3 órás túra keretében természetes környezetben, egy gyönyörű tisztáson, melyet évszázados fenyőerdő szegélyez, testközelből figyelhetik meg vagy fotózhatják a vadállatokat.

A medvék napközben pihennek késő délután járnak élelmet keresni, így a medveleshez vezető túra is ebben az időpontban indul.  A vendégeket Szin János tiszteletbeli „medvepásztor” várja a megbeszélt időpontban, utána az érdeklődők lélegzet elállító erdei úton szekéren vagy terepjárón teszik meg a medveleshez vezető utat. A les előtti kb. 200 méteres utat a vendégek gyalog teszik meg és csendben libasorban a medvepásztor vezetésével közelítik meg a helyszínt.
A les egy biztonságos, 22 személyes (igény szerint) fűtött, kényelmes faház.
A túra napnyugta előtt véget ér és ismét a medvepásztor vezetésével elsétálnak a szekerekig, ahonnan még a sötét beállta előtt a buszhoz ill. szálláshelyre ér mindenki.

A medveles ára személyenként 100 Lei (25 euró).

Amennyiben a medvelesen nincs medve a természet kiszámíthatatlan szeszélye miatt (amire még nem volt példa) a pénzt visszafizetjük, illetve nem kell fizetni a programon résztvevőknek.

Előjegyzés: 0036-70-2095799


Ajánlott panziók a környéken: Panoráma Panzió

Segíthetek?

0036-70-593-4757

Túravezetés Erdélyben

Barlangi turizmus

Rafting, kayaking és via ferrata az Erdélyi-szigethegységben

Snowmobile túrák Erdélyben

Oldalunk használatával elfogadja az Adatvédelmi Szabályzatunkat és a Sütik használatát.